Selçuklu dönemine ait tarihi eserler ve birbirinden ilginç dijital uygulamaların yer aldığı Selçuklu Uygarlığı Müzesi ziyarete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Selçuklu medeniyetine olan bir borcu ödemenin ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Selçuklu Uygarlığı Mezesi'ne dönüşen Gevher Nesibe Medresesi önünde yapılan açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, eşi Neşe Özhaseki ve kızı Merve Özhaseki ile birlikte katıldı. Özhaseki'nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Daire Başkanı Mustafa Güneş, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, belediye başkan adayları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, büyükşehir belediyesi yöneticileri ve kalabalık bir halk topluluğu da bu önemli ana şahitlik etti.
Törende bir konuşma yaparak müze hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, Gevher Nesibe Medresesi'nin restorasyonu için 1.7 milyon, müze için 3 milyon lira harcama yaptıklarını söyledi. Müzenin birçok açıdan ilk ve Selçuklu medeniyetini anlatan tek müze olduğunu vurgulayan Elcüman, aynı zamanda engelli dostu bir müze olduğunu ve görme engelliler için de uygulamalar bulunduğunu belirtti. Elcüman, müzede 650 eser sergileneceğini ve dijital uygulamaların yoğun olarak müzede kullanıldığını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de konuşmasına, Türkiye'de bir ilk gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek başladı. Anadolu'nun en önemli medeniyetlerinden olan Selçuklu medeniyetinin bugüne kadar anlatılamadığını dile getiren Özhaseki, "Ne yazık ki Selçuklu, tarihin tozlu raflarında kaybolup gitmiş. Bu anlamda Selçuklu'ya bir borcu ödemenin, bir ilki yapmanın mutluluğu içindeyim. Bizim genlerimizde Selçuklu'nun kanı var. Ahlakımızda Selçuklu'nun prensipleri var. Seyyid Burhaneddin, 1200'lü yıllarda Kayseri'de manevi eğitimi vermiş. Ahi Evran atalarımıza meslek öğretmiş ve ticaretin prensiplerini koymuş. Onlar bizim geçmişimizdir." dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder