14 Mayıs 2014 Çarşamba

Anadolu Medeniyetleri Müzesi açıldı

Muhteşem koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan ve 1997 yılında "Avrupa'da Yılın Müzesi Ödülü"nü alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen yüzüyle yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Çelik, "Ankara'da şuanda bu müzenin bahçesine oturup baktığımızda Bilge Kağan ve Tonyukuk Anıtları'ndan, Mali'deki Timbuktu eserlerine, Mostar Köprüsü'nden, Asya'da sahip olduğumuz medeniyet mirasına kadar çok büyük bir medeniyet coğrafyasına seslenebilme gücüne sahibiz. Son yıllarda ulaştığımız dış politika sayesinde Türkiye'den ilettiğimiz her ses dünyanın her tarafında da yankı buluyor. Bugün burada konuşulan bir ses ile Mostar Köprüsü'nden karşılık alıyoruz." dedi.

ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Bakan Ömer Çelik, Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin onarılan bölümleri hakkında bilgi verdi. Çelik, şöyle konuştu: "'Mahmut Paşa Bedesteni' ve 'Kurşunlu Han' 15. Yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip. Bu müzede günümüz müzecilik anlayışıyla yeni bir düzenlemeye gidilirken aynı zamanda anıtsal bir yapının bakım ve onarımı da gerçekleştirilmiştir. Müzede bedesten kubbeleri kurşun kaplama ile yenilenmiş, arastanın ahşap çatı konstrüksiyonu onarılmış ve bu bölümde bulunan 5 dükkan esas alınarak, dükkan sistemi yeniden inşa edilmiştir. 2010- 2014 yılları arasında yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında paleotik çağdan başlayarak, Doğu Roma dönemi sonuna kadar olan süreçteki eserler kronolojik olarak sergilenmekte. Mimari canlandırmalar yapılarak, bilgi panoları yenilenmiş ve interaktif uygulamalarla modern bir teşhir çalışması gerçekleştirilmiştir."

Açılış konuşmasının ardından müzenin temsili açılışını yapan Ömer Çelik, diğer misafirlerle birlikte Anadolu Medeniyetler Müzesi'ni gezdi ve bilgi aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder