16 Ekim 2016 Pazar

Selçukluların haberleşme sistemi araştırılıyor

Akdeniz Üniversitesince başlatılan çalışmayla Anadolu Selçuklu döneminin haberleşme sistemi gün yüzüne çıkarılacak.
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanlığı öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencileri ile mimar, sanat tarihçisi ve arkeologların da katılımıyla Anadolu Selçuklu dönemine ait haberleşme sistemlerini ortaya çıkarmak için Alanya-Konya güzergahında yüzey araştırması başlatıldı.

Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emin Şen, "13. Yüzyıl Anadolu Selçuklu Devleti Haberleşme Sistemleri Projesi"ni hayata geçirerek çalışmalara start verdiklerini aktardı.

Tarihte önemli bir yeri olan Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait haberleşme sistemlerini ortaya çıkarmayı amaçladıklarını vurgulayan Şen, şunları kaydetti:

"Haberleşme sistemi üzerine yaptığımız çalışmanın sonuçları, sadece Türk tarihini değil dünya tarihindeki istihbarat ve iletişim yöntemlerinin tarihini de etkileyecek niteliktedir. Şu an için Alanya lokalizasyonunda kısmen tamamladığımız çalışmanın verileri, önümüzdeki aylarda kapsamlı toplantılarla değerlendirilecek. Projenin çıkış noktasını Alanya olarak belirledik. İleriki araştırma aşamalarında çalışmalarımız, Selçukluların hakim oldukları geniş bir coğrafyaya yayılacak."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder