16 Mayıs 2014 Cuma

Tarihi Kesik Köprü restore ediliyor

Sivas'ta Selçuklular döneminden kalan, 19 kemerli tarihi Kesik Köprü restore ediliyor. Restorasyon kapsamında, köprünün toprak altında kalan kısımlarının gün yüzüne çıkarılması için çalışma yürütülüyor.
Sivas'ta 722 yıl önce inşa edilen tarihi Kesik Köprü'nün restore edilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında, Kızılırmak'ın suyunun yıllar önce yön değiştirmesi sonucu köprünün büyük ölçüde toprak altında kalan iki kemerinin de gün yüzüne çıkarılması planlanıyor.
Karşıyaka ve Esenyurt mahalleleri ile bölgedeki 40 köyün Kızılırmak üzerinden kent merkeziyle bağlantısını sağlayan köprüdeki çalışmaların ekim ayına kadar tamamlanması hedefleniyor. Tarihi Kesik Köprü'nün restorasyonu çalışmaları sırasında bölgeye ulaşımın, 2008 yılında yapılan yeni köprüden sağlanacağı belirtildi.
Karayolları 16. Bölge Müdürü Aydın Doğan, asırlardır ayakta duran tarihi Kesik Köprü'yü gelecek nesillere güvenle teslim etmek için restorasyon çalışması başlattıklarını belirterek, "Köprünün alt kısımlarda tahkimat çalışmalarını bitirdik. Döşeme kısımları kaldı ve o kısımları da söküyoruz" dedi.
Doğan, restorasyon çalışmaları kapsamında, köprünün toprak altında kalan kısımlarının ve orijinal taşların iş makinesi kullanılmadan tamamen insan gücüyle ortaya çıkartılacağını, kazı çalışması bittikten sonra köprünün Karşıyaka tarafında kalan iki kemerinin 17 kemerli kısımla bağlantısının sağlanacağını söyledi.
Köprüde gerekli onarım çalışmalarının yapılacağını dile getiren Doğan, "Köprünün birinci kısmıyla ikinci kısmını birleştireceğiz. Amacımız, Selçuklu eseri olan bu köprüyü turizme kazandırmak" diye konuştu.
Doğan, şunları kaydetti: "İşi, bitim tarihi olan ekim ayından önce bitirmeyi amaçlıyoruz. Tarihi köprülerin onarımının tamamlanması için zaman vermek olmuyor. Döşemeyi söktüğünüzde altında farklı şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Bunlara gelişigüzel restorasyon yapılamıyor, projeler hazırlanıyor ve Anıtlar Yüksek Kurulundan geçiriliyor. O işlemlerden dolayı gecikmeler olabiliyor. Vatandaşlarımız ulaşım konusunda mağdur oluyor ama bu güzel tarihi eseri de korumak lazım."
Ağır tonajlı araçların geçişi nedeniyle köprünün zarar gördüğünü belirten Doğan, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprüden sadece küçük araçların geçişine izin vermeyi düşündüklerini söyledi.
Doğan, bölgeye 2008 yılında yeni köprü yapıldığını anımsatarak, bu köprünün bağlantı yollarının tamamlanmasıyla tarihi Kesik Köprü'ye ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Anadolu Medeniyetleri Müzesi açıldı

Muhteşem koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan ve 1997 yılında "Avrupa'da Yılın Müzesi Ödülü"nü alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen yüzüyle yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Çelik, "Ankara'da şuanda bu müzenin bahçesine oturup baktığımızda Bilge Kağan ve Tonyukuk Anıtları'ndan, Mali'deki Timbuktu eserlerine, Mostar Köprüsü'nden, Asya'da sahip olduğumuz medeniyet mirasına kadar çok büyük bir medeniyet coğrafyasına seslenebilme gücüne sahibiz. Son yıllarda ulaştığımız dış politika sayesinde Türkiye'den ilettiğimiz her ses dünyanın her tarafında da yankı buluyor. Bugün burada konuşulan bir ses ile Mostar Köprüsü'nden karşılık alıyoruz." dedi.

ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Bakan Ömer Çelik, Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin onarılan bölümleri hakkında bilgi verdi. Çelik, şöyle konuştu: "'Mahmut Paşa Bedesteni' ve 'Kurşunlu Han' 15. Yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip. Bu müzede günümüz müzecilik anlayışıyla yeni bir düzenlemeye gidilirken aynı zamanda anıtsal bir yapının bakım ve onarımı da gerçekleştirilmiştir. Müzede bedesten kubbeleri kurşun kaplama ile yenilenmiş, arastanın ahşap çatı konstrüksiyonu onarılmış ve bu bölümde bulunan 5 dükkan esas alınarak, dükkan sistemi yeniden inşa edilmiştir. 2010- 2014 yılları arasında yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında paleotik çağdan başlayarak, Doğu Roma dönemi sonuna kadar olan süreçteki eserler kronolojik olarak sergilenmekte. Mimari canlandırmalar yapılarak, bilgi panoları yenilenmiş ve interaktif uygulamalarla modern bir teşhir çalışması gerçekleştirilmiştir."

Açılış konuşmasının ardından müzenin temsili açılışını yapan Ömer Çelik, diğer misafirlerle birlikte Anadolu Medeniyetler Müzesi'ni gezdi ve bilgi aldı.

Selçuklu Müzesi açıldı

Selçuklu dönemine ait tarihi eserler ve birbirinden ilginç dijital uygulamaların yer aldığı Selçuklu Uygarlığı Müzesi ziyarete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Selçuklu medeniyetine olan bir borcu ödemenin ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Selçuklu Uygarlığı Mezesi'ne dönüşen Gevher Nesibe Medresesi önünde yapılan açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, eşi Neşe Özhaseki ve kızı Merve Özhaseki ile birlikte katıldı. Özhaseki'nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Daire Başkanı Mustafa Güneş, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, belediye başkan adayları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, büyükşehir belediyesi yöneticileri ve kalabalık bir halk topluluğu da bu önemli ana şahitlik etti.
Törende bir konuşma yaparak müze hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, Gevher Nesibe Medresesi'nin restorasyonu için 1.7 milyon, müze için 3 milyon lira harcama yaptıklarını söyledi. Müzenin birçok açıdan ilk ve Selçuklu medeniyetini anlatan tek müze olduğunu vurgulayan Elcüman, aynı zamanda engelli dostu bir müze olduğunu ve görme engelliler için de uygulamalar bulunduğunu belirtti. Elcüman, müzede 650 eser sergileneceğini ve dijital uygulamaların yoğun olarak müzede kullanıldığını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de konuşmasına, Türkiye'de bir ilk gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek başladı. Anadolu'nun en önemli medeniyetlerinden olan Selçuklu medeniyetinin bugüne kadar anlatılamadığını dile getiren Özhaseki, "Ne yazık ki Selçuklu, tarihin tozlu raflarında kaybolup gitmiş. Bu anlamda Selçuklu'ya bir borcu ödemenin, bir ilki yapmanın mutluluğu içindeyim. Bizim genlerimizde Selçuklu'nun kanı var. Ahlakımızda Selçuklu'nun prensipleri var. Seyyid Burhaneddin, 1200'lü yıllarda Kayseri'de manevi eğitimi vermiş. Ahi Evran atalarımıza meslek öğretmiş ve ticaretin prensiplerini koymuş. Onlar bizim geçmişimizdir." dedi.

SELÇUKLU HANEDANLARI